Występowanie, siedliska

advertisement
Występowanie:
Ameryka Północna – południowa
część
Azja – Płw. Indyjski
Ameryka Pd – na pn od
Niziny Amazonki
Australia – pn część
Ameryka Pd – wsch. częśc
kontynentu
Afryka – Sudan oraz na
pn od lasów
równikowych
Klimat
Strefa międzyzwrotnikowa o klimacie gorącym z wyraźnie zaznaczoną
porą suchą, trwającą od 3 do 9 miesięcy oraz porą deszczową.
Na sawannie deszcze padają tylko latem czyli w porze deszczowej gdy
słońce znajduje się wysoko na niebie. Natomiast zima jest
bezdeszczowa czyli jest ona porą suchą.
W porze suchej panuje bezchmurna i słoneczna pogoda ( jest bardzo
gorąco).
W porze deszczowej zaś temperatury są nieco niższe. A im bliżej
zwrotnika jesteśmy tym pora deszczowa jest krótsza a pora sucha
dłuższa. W sawannie wilgotnej pora sucha trwa od 3 do 5 miesięcy, w
sawannie suchej susza trwa od 5 do 7 miesięcy.
Na sawannie kolczastej pora sucha może trwać nawet kilka lat.
Ilość opadów waha się od 200 do 500 mm na rok.
W porze suchej częstym zjawiskiem są pożary.
Życie ludzi na sawannie jest bardzo utrudnione.
Głównymi problemami z jakimi musza sobie poradzić
są: suchy klimat, pustynnienie terenu, który powoduje
nadmierna eksploatacja, mucha tse-tse, która przenosi
wiele chorób np. śpiączkę Afrykańską.
Mieszkańcami sawanny w okolicy Sahelu są nomadzi
czyli pasterze, którzy zajmują się hodowlą bydła.
Zmuszeni są do prowadzenia życia koczowniczego przez
porę suchą, która uniemożliwia wykarmienie zwierząt.
Wędrują wtedy na południe, gdzie są zielone trawy i
woda.
Akacje obejmują bardzo
zróżnicowaną grupę,
zawierającą zarówno drzewa
do 45 m wysokości, jak i
krzewy o wysokości od
jednego do 2 m, a nawet
liany. Liście są pierzaste,
ułożone skrętolegle.
Akacje - rodzaj drzew i
krzewów należący do rodziny
mimozowatych. Występują w
międzyzwrotnikowej Afryce,
szczególnie Etiopii, Somalii,
Kongo i RPA .W Azji
najliczniejsze w Indiach i na
Półwyspie Indochińskim. Akacje
stanowią często składnik flory
stepów i sawann.
Nazywany także jako drzewo
rosnące „do góry nogami”.
Baobab - potężne,
długowieczne drzewo
liściaste, symbol afrykańskiej
sawanny. Rosną do 20-25 m
wysokości i średnicy pnia 10
m, występujące w obszarach
sawannowych Afryki i
Australii. Długowieczne,
dożywa do 5000 lat.
Owoc, zwany „małpim
chlebem”, jadalny. Można z
niego uzyskać smaczny sok,
bogaty w witaminę C. Kora i
liście mają właściwości
lecznicze.
Na amerykańskiej
sawannie występują
także palmy, które
zwykle zrzucają liście
w porze suchej.
Eukaliptus jest jednym z
najszybciej rosnących drzew. Jest
również jednym z największych
drzew na świecie. Potrafi osiągnąć
wysokość ponad 80m. Jego
korzenie tworzą ogromną sieć
korzeni, co znalazło zastosowanie
w osuszaniu terenów podmokłych.
Mówi się, że drzewo eukaliptusowe
jest naturalnym osuszaczem gleb.
Eukaliptus pochodzi z Tasmanii
australijskich sawann. Dziś jest
uprawiany na plantacjach w
Afryce, na Środkowym Wschodzie,
w Ameryce Południowej i w Azji.
Gazela - ssak parzystokopytny, rodzaj
antylopy właściwej.
Cechy: Barwa grzbietu i boku jest taka
sama, różne osobniki posiadają różne
odcienie brązowego. Brzuch i
wewnętrzne strony kończyn są białe.
Samce i samice posiadają rogi o
długości 35 cm. Długość ciała 1m.
Występowanie: Północna i
wschodnia Afryka, Półwysep
Indyjski, Azja środkowa. Żyje
na wysokości nawet do 6000
m n.p.m. ale głównie
przebywa na terenach
stepowych i pustynnych.
Tryb życia: Gazele żyją w stadach po
10 sztuk, jednak zdarzają się stada po
kilkaset osobników. Tak duże
zgrupowania powstają w okresie
jesiennym, kiedy to małe stada łączą się
ze sobą w poszukiwaniu nowych
żerowisk.
Gepard - ssak należący do rodziny
kotowatych. Zaliczany do rzędu
drapieżnych.
Cechy :Szeroka klatka piersiowa,
wąska talia, głowa mała z krótkim
pyskiem, niewielkie, zaokrąglone
uszy, futro płowe, posiada dużo
czarnych plamek. Gepardy potrafią
miauczeć, szczekać, mruczeć,
Tryb życia: Gepardy nie są
ćwierkać, syczeć. Nie potrafią ryczeć.
zwierzętami stadnymi. Prowadzą
Zaliczane są do najszybszych zwierząt
dzienny tryb życia. Samce czasem
lądowych, mogą osiągać maksymalną
żyją w małych grupkach. Długość
prędkość do 113 km/h.
życia geparda dochodzi do ponad
Występowanie: Głównie południe
20 lat.
Afryki.
Rozmnażanie: Ciąża trwa 90-95
Odżywianie: Małe ssaki np.gazele, dni. Młode osobniki (3-5)
pozostają z matką do ok. 13-20
zające, młode gnu.
miesiąca swojego życia.
Hiena pręgowana - ssak należący do
rodziny hienowatych i rodzaju Hyaena.
Cechy: Sierść o ubarwieniu
zmiennym, jasnożółte, do szarobrązowego. Posiada
charakterystyczne ciemne pręgi na
bokach ciała i na udach.
Występowanie: Afryka zachodnia i
środkowa Azja, Azerbejdżan, wschodnia
Rozmnażanie: Ciąża trwa
ok. 90 dni, młode przychodzą Gruzja. Hieny żyją na stepach,
kamienistych pustyniach, terenach z
na świat w ilości 2-4, mają
zaroślami, górskich wyżynach do 2500
zarośnięte uszy i są ślepe.
m n.p.m.
Karmienie mlekiem matki
Odżywianie: Padlina, resztki
odbywa się do 2. miesiąca
ciała ofiar porzuconych przez
życia.
inne drapieżniki, warzywa i
Polowania: Hieny atakują starsze i
słabe mniejsze ssaki, gady, owady ptaki. owoce.
Kuglarz - ptak z rodziny jastrzębiowatych.
Lęgi: W gnieździe założonym w pierwszej
połowie roku samica składa zazwyczaj jedno
jajo. Wysiaduje i karmi pisklę oboje rodziców.
Pozostaje w gnieździe do 6 miesiąca życia.
Tryb życia: Ptak aktywny za dnia. Żyje w stadach
do kilkudziesięciu osobników, tworzy pary na całe
życie. Może latać na duże dystanse, nawet 500 km
dziennie. W locie osiąga prędkość do 80 km/h.
Polowanie odbywa się w locie.
Występowanie:
Cechy: Ubarwienie czerwono-pomarańczowe
Afryka. Żyje na
na dziobie, skrzydła szare, na grzbiecie brązowy.
sawannach,
Głowa oraz brzuch w kolorze czarnym. Nogi
równinach i terenach czerwone. Głowa dość mocno upierzona.
górskich.
Długość ciała 60 cm. Rozpiętość skrzydeł do
180 cm. Waga ok. 3 kg.
Lampart - ssak należący do rodziny
kotowatych
Cechy: Wyglądem jest podobny do
tygrysa, jednak mniejszy jest od niego
i posiada inną w wyglądzie sierść,
która jest błyszcząca i posiada ciemne,
okrągłe plamy gęsto występujące na
całym ciele. Kolor sierści na grzbiecie
jest żółto-pomarańczowy, na brzuchu
Tryb życia: Lamparty żyją
biały. Budowa ciała lamparta pozwala
zazwyczaj w pojedynkę, czasem
na wykonywanie skoków na długość
w stadach rodzinnych w ilości do
do 8 metrów, do tego jest bardzo
6 osobników. Prowadzą nocny
szybki i zwinny.
tryb życia, kiedy to polują, w
Inne nazwy: pantera, leopard, rysiec
dzień odpoczywają. Przeciętna
długość życia lamparta wynosi ok
20-25 lat.
Lew - mięsożerny ssak lądowy z
rodziny kotowatych.
Występowanie, siedliska:
Prawie cały obszar Afryki,
północne Indie.
Odżywianie: Lwy są ssakami
mięsożernymi, samce dziennie
potrzebują spożyć ok. 7 kg
mięsa, samice ok. 5 kg.
Głównym źródłem pożywienia
są: zebry, gazele, antylopy,
bawoły afrykańskie, żyrafy,
guźce, czasem także młode
słonie, hipopotamy, nosorożce.
Tryb życia: Lwy żyją w stadzie
złożonym z kilku do ok. 30.
osobników, jednak w większości
są to stada do 12 osobników.
Polowania: Lwy polują często nocą
na terenach otwartych, w dzień na
obszarach porośniętych trawą i
krzewami. Polują głównie samice,
samce biorą udział w polowaniach na
większą zwierzynę. Polowania
odbywają się w stadzie, co zwiększa
powodzenie.
Likaon - ssak z rodziny psowatych z
rzędu drapieżnych.
Występowanie, siedliska: Tereny
południowej Afryki, otwarte, nie
porośnięte zbytnio roślinnością.
Tryb życia: Likaony należą do
zwierząt aktywnych za dnia. Żyją
w watahach, po kilka do
kilkudziesięciu osobników. W
każdej grupie panuje hierarchia, Polowania: Za pomocą wzroku i
w której przewodnikiem jest stary węchu wynajdują ofiarę, za którą
potrafią podążać przez długi czas z
samiec. Likaony rozdzielają
prędkością do55 km/h. Po
pożywienie najpierw dla
młodych, starsze jedzą później. zmęczeniu ofiary przystępują do
niej z kilku stron, a każdy z
Ochrona: Gatunek pod
likaonów ma swoją określoną rolę
ochroną, zagrożony
w polowaniu. Zdobycz ginie po ok.
wyginięciem.
1 minucie od upolowania.
Nosorożec- duży ssak
należący do rzędu
nieparzystokopytnych i
rodziny
nosorożcowatych.
Występowanie: Afryka,
Południowa i Wschodnia
Azja
Tryb życia: Nosorożce prowadzą
nocny tryb życia. Są samotnikami,
rzadko można je spotkać w parach
lub grupach.
Odżywianie: Rośliny, głównie
trawy, pędy, liście
Ochrona: Nosorożec jest zwierzęciem zagrożonym wyginięciem na
skutek kłusownictwa
Perlica - ptak z rzędu grzebiących.
Występowanie: Afryka, Europa. Żyje
na terenach suchych, otwartych.
Cechy charakterystyczne: Tułów
duży, szyja długa, cienka, głowa mała.
Ubarwienie szarawo-czarne, na głowie
boki białe, czerwona, zwisająca skóra w
dolnej części głowy.
Odżywianie: Nasiona, owady, małe
owoce, ślimaki.
Tryb życia: Żyje na ziemi w stadach do
kilkudziesięciu osobników. Często
biega, potrafi przebywać długie
dystanse w ciągu dnia.
Słoń afrykański - duży ssak
lądowy z rzędu trąbowców.
Występowanie: Afryka, tereny
pomiędzy południową Saharą i
Namibią, północna Afryka,
północna Botswana.
Tryb życia: W stadach
złożonych z członków rodziny,
ale bez samców, które to
przeganiane są ze stada po
osiągnięciu dojrzałości i
dopuszczane są do stada tylko w
okresie rui samicy.
Słonie żyją tylko w bliskiej odległości od wody, która służy im do
picia i do częstych kąpieli. W celu ochrony przed owadami słonie po
kąpieli obsypują się piaskiem. Do komunikacji między sobą używają
specjalnych odgłosów: chrząkanie, a także trąbienia.
Struś – duży ptak afrykański.
Występowanie: Strusie
występują w kliku rejonach
świata w zależności od gatunku
- struś północnoafrykański północna Afryka na południe
od Atlasu po Senegal, Nigerię,
Sudan i Etiopię.
- struś somalijski - wschodnia
Afryka. Obecnie najmniejszy
podgatunek.
- struś południowoafrykański południowa Afryka, na
południe od rzeki Zambezi.
- struś afrykański czarny krzyżówka s.
północnoafrykańskiego z s.
południowoafrykańskim.
Szympans zwyczajny
Występowanie: Zachodnia i
środkowa Afryka równikowa, żyje w
dżunglach, na suchych sawannach,
bagnach oraz w górskich lasach.
Tryb życia: nadrzewny i naziemny
tryb życia. Na ziemi spędza od 20-50%
swojego czasu. Aktywny w ciągu dnia,
noce spędza w koronie drzew w
specjalnie do tego celu budowanych
gniazdach-posłaniach. Posłania
każdego wieczoru szympans buduje
nowe. Połowę dnia spędza na jedzeniu,
pozostałą część zajmują mu wędrówki
w poszukiwaniu kolejnego źródła
pokarmu oraz dzienna drzemka.
Wspólnie polują na inne zwierzęta.
Odżywianie: wszystkożerne,
rośliny, owady (termity,
mrówki) lub mięso. Zabija i
zjada małe i średniej wielkości
ssaki, w tym młode pawiany, a
czasem inne małpy.
Zebra stepowa - duży ssak z
rodziny koniowatych, najbardziej
znany.
Występowanie, siedliska:
Południowo-wschodnia Afryka,
tereny między wschodem RPA i
południem Etiopii. Najczęściej
spotykana na sawannach i stepach.
Tryb życia: Zebry żyją w stadach,
składających się z jednego ogiera,
kilku samic oraz osobników
młodych. Przeciętna długość życia
wynosi 30-35 lat.
Odżywianie: Rośliny, głównie trawy.
Żyrafa - ssak z rodziny żyrafowatych,
jest najwyższym żyjącym zwierzęciem.
Występowanie, siedliska: Afryka,
sawanny, tereny na południe od
Sahary.
Cechy charakterystyczne:
Wzrost (mierzony od czubka
głowy) do 5 m,
max. zanotowany 5,87 m
Waga: do 1360 kg
max. zanotowana 2000 kg
Żyrafa posiada długą szyję, na
czubku głowy od 2 do 5 rogów.
Ubarwienie sierści białe pokryte
gęsto, prawie całkowicie
ciemnobrązowymi plamami.
Kończyny jaśniejsze.
Tryb życia: Żyrafy są
zwierzętami aktywnymi w dzień.
Żyją w stadach po kilkanaście,
kilkadziesiąt osobników.
Odżywianie: Rośliny, liście z
drzew, trawa.
Download
Random flashcards
Create flashcards